Acord del Govern i el CODISCAT per reactivar el Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat

El president s'ha reunit amb el Consell de la Discapacitat de Catalunya

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, es van reunir, el passat 3 de desembre, amb el Consell de la Discapacitat de Catalunya (CODISCAT), coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS i vicepresident del COCARMI, entitat membre del CODISCAT, va participar a la trobada en què es va acordar reactivar el treball pel Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat i convocar, a principis d’any, la Taula del Pacte Nacional.

Durant la trobada, el cap de l’Executiu va expressar el seu “compromís personal i de tot el Govern de construir un país d’oportunitats per a tothom”, atenent de manera prioritària les persones que tenen més condicionants o dificultats afegides i lluitant, de manera urgent i imprescindible “contra la discriminació i els estigmes socials”. En aquest sentit, el president ha instat a dur a terme “una acció transversal i coordinada dels diferents departament i administracions”, en col·laboració amb les entitats i els col·lectius implicats.

Com a resultat d’aquesta sessió telemàtica, s’ha acordat reactivar els treballs del Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat. A principis d’any es convocarà la Taula del Pacte Nacional, òrgan de governança del Pacte, per tal d’accelerar els tràmits d’aquest gran acord de país i culminar els treballs per a la seva signatura i aprovació final.

En la seva intervenció, la consellera Cervera va afirmar que “ens cal treballar plegats i sobretot escoltar-vos per a comprendre millor les necessitats de les persones amb discapacitat i de les seves famílies per poder implementar accions i polítiques que potenciïn les capacitats de les persones amb discapacitat, perquè les persones amb discapacitat puguin decidir com i on volen viure una vida de qualitat, com qualsevol altra persona del nostre país i per promoure la defensa dels seus drets i la plena participació en la societat”.

Per la seva banda, el vicepresident del CODISCAT i president del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de defensa del col·lectiu a Catalunya, Antonio Guillén, va celebrar que la reunió coincidís amb el Dia Internacional i Europeu de les Persones amb Discapacitat, “el dia que hem de ser protagonistes de l’agenda política i social”, tot i que “cal recordar que les nostres necessitats són 365 dies a l’any”. En aquesta línia, va reclamar respostes a les necessitats actuals de les persones amb discapacitat perquè “si no fem una gran inversió ara i canviem el model i la perspectiva, les necessitats socials  de les persones amb discapacitat no pararan de créixer i els recursos sempre seran insuficients”.

En la reunió també va intervenir Raimon Jané, vicepresident del COCARMI i president de la Federació ACAPPS, que va demanar revisar el model de concessió, resolució i revisió de les subvencions a les entitats “per tenir la seguretat que es podran prestar bé els serveis”.

En aquesta reunió també es va exposar la preocupació latent del col·lectiu en matètia d’accessibilitat. En aquest sentit, el secretari general i delegat territorial de la ONCE Catalunya, Enric Botí, va fer una crida a garantir l’accessibilitat com a “dret dels drets” i “via per accedir a la resta de drets”, per la qual cosa va reclamar que s’incorpori de forma transversal a tots els departaments.

Des del govern es van detallar, durant la reunió, les diferents partides del pressupost per a polítiques orientades a persones amb discapacitat. En aquest sentit, la despesa en relació amb la discapacitat en el projecte de Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2022 supera els 1.100 milions d’euros (1.136.925.084), la major part dels quals concentrats en els departaments d’Educació i Drets Socials, a banda de les partides específiques que puguin sorgir dels Fons  Europeus.

El Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat, per a un nou model de polítiques d’acord amb la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides

El 9 de juliol de 2019 es va aprovar l’Acord de Govern pel qual s’impulsa l’elaboració del Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat, que té com a finalitat l’establiment de les línies estratègiques d’actuació en els pròxims anys. La pandèmia de la COVID19 va aturar els treballs d’aquest Pacte, que ha de suposar un avenç per a totes aquestes persones en la garantia dels seus drets i en la plena inclusió a tots els àmbits, i l’impuls d’un nou model de polítiques orientades als preceptes de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat de l’ONU. Es tracta, per exemple, de la implementació de les normatives d’accessibilitat com a condició necessària per poder exercir els drets en igualtat de condicions; l’evolució i la transformació dels serveis residencials a un model de suports orientats a la comunitat i a la vida independent; l’avenç en la inserció laboral en l’empresa ordinària i la definició d’un nou model de treball protegit; la transformació de l’educació especial en centres de recursos per a l’educació inclusiva o l’avenç cap a la plena capacitat jurídica, passant d’un model de substitució de la voluntat a un model de suport en la presa de decisions.

El CODISCAT agrupa les entitats més representatives de l’àmbit de les persones amb discapacitat i és l’òrgan responsable de vetllar per la transversalitat de les polítiques de promoció de l’autonomia personal i de l’atenció a les persones amb discapacitat. A través del Consell, es facilita una interlocució directa entre els diferents departaments de la Generalitat de Catalunya i el sector de les persones amb discapacitat, per reforçar la coordinació interdepartamental en tots els àmbits.

Informació relacionada:

Nota de Premsa Generalitat de Catalunya: El Govern i el Consell de la Discapacitat de Catalunya acorden reactivar el Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *