Parlem dels beneficis del bilingüisme ORAL en infants amb sordesa amb la Dra. Eva Aguilar.

Parlem dels beneficis del bilingüisme ORAL en infants amb sordesa amb la Dra. Eva Aguilar.

El passat 29 de setembre vam tenir el plaer de poder escoltar i aprendre amb la Dra. Eva Aguilar, professora titular del departament de pedagogia Aplicada i Psicologia i Psicologia de l’Educació de la Universitat de les Illes Balears. Una formació per a les famílies, per resoldre dubtes comuns i, sobretot, per ser conscients que l’aprenentatge en més d’una llengua oral en els infants amb sordesa és, a més de possible, beneficiós per l’infant. De fet, les investigacions realitzades en aquest camp evidencien que els infants amb diversos diagnòstics del llenguatge no es veuen perjudicats per ser multilingües ni tindran més dificultats en el llenguatge.

La importància de mantenir el bilingüisme ORAL

La dra. Aguilar va anar més enllà en la seva exposició. No només és possible que un infant amb sordesa parli en dues llengües orals sinó que és necessari fer-ho en context bilingüe on es parla en català i en castellà. Si només facilitem l’aprenentatge de l’infant en una única llengua, li estarem creant una barrera de comunicació.

Factors que afecten les habilitats lingüístiques de les persones amb sordesa 

Com en tots els aprenentatges, hem de ser conscients que hi ha factors que contribueixen a un millor desenvolupament del llenguatge. La Dra. Aguilar ens va exposar els factors que són relatius a l’infant amb sordesa i als que són comuns amb els infants bilingües oients.

En aquest sentit, hi haurà un major aprenentatge de la segona llengua oral en funció del grau de pèrdua auditiva i de l’edat en què ha tingut l’implant coclear o l’audiòfon; la seva modalitat comunicativa en llengua oral i el seu entorn educatiu i familiar.  Com la resta d’infants, influenciarà l’edat en què comenci a sentir i parlar en la llengua, el temps i la dedicació que s’hi faci tant a casa com a l’escola.


Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *