Els reptes i avenços en accessibilitat i les oportunitats del Pla de Rehabilitació de Catalunya per a l’atenció integral de les persones amb sordesa en l’àmbit de la Salut centren les Jornades d’ACAPPS 2023

Els reptes i avenços en accessibilitat i les oportunitats del Pla de Rehabilitació de Catalunya per a l’atenció integral de les persones amb sordesa en l’àmbit de la Salut centren les Jornades d’ACAPPS 2023

En la ponència inaugural, el Dr. Waldo Nogueira ens introduirà al futur de les pròtesis auditives.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ens acompanyarà en les Jornades referents de les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral.

Barcelona, 14 de novembre de 2023|  Els avenços tecnològics, els audiòfons i els implants coclears, i la lluita de les persones amb sordesa i les seves famílies, han estat alguns dels factors claus que han afavorit la inclusió de les persones amb sordesa en l’àmbit educatiu, social, laboral i cultural. Canvis per avançar en els drets del col·lectiu que han estat liderats per les famílies i persones amb sordesa incidint en les polítiques públiques per a una transformació social.

Això és el que fem públic i compartim a les Jornades d’ACAPPS, que protagonitzaran les veus de les persones amb sordesa i famílies amb fills/es amb sordesa, representants de l’administració i d’institucions per ampliar el debat i la visió social del col·lectiu en aquesta vint-i-setena edició.

Els drets dels infants i de les persones amb sordesa

Els drets de les persones amb sordesa i la seva inclusió seran el motor d’aquestes Jornades. Tractarem a fons els audiòfons i els implants coclears com a dret universal de totes les persones amb sordesa i també la seva constant evolució tecnològica. Per això ens acompanyarà el Dr. Waldo Nogueira, professor en processament del senyal d’àudio i senyals neuronals a la Universitat Mèdica de Hannover i professor del Grau d’Audiologia de la Universitat de Vic, que ens explicarà el futur de les pròtesis auditives, com evolucionaran i què ens aportaran.

Garantir que les persones amb sordesa puguin accedir a tota la informació és un dels objectius prioritaris d’ACAPPS. En aquestes Jornades parlarem de la importància de l’accessibilitat comunicativa en un procés jurídic amb Dora Tellado, directora general de Modernització de l’administració de la Justícia; Esther López, consellera del Consell de l’Advocacia Catalana i David Prujà, coordinador de la Federació ACAPPS.

Les Jornades també seran un espai per parlar d’oportunitats. En aquest sentit, el Pla de Rehabilitació de Catalunya és l’oportunitat del sistema català de la Salut per oferir una atenció integral a les persones amb sordesa. Obrirem dos espais de col·loqui amb professionals, persones amb sordesa i representants del departament de Salut per parlar de la importància de l’acompanyament emocional i de la rehabilitació auditiva i logopèdica. També donarem a conèixer les accions a curt, mitjà i llarg termini que està emprenent el departament de Salut, amb un treball conjunt amb ACAPPS, per a la millora de l’accessibilitat comunicativa als centres de salut de titularitat pública.

Premis Federació ACAPPS a l’activisme i al compromís per a la inclusió

En el marc de les Jornades, també celebrarem la tretzena edició dels Premis Federació ACAPPS que atorga l’entitat anualment per posar en valor i expressar el nostre reconeixement a les persones i les entitats col·lectives que han fet i fan visible les persones amb sordesa que es comuniquen oralment, defensant els seus drets, creant entorns inclusius i normalitzant la discapacitat auditiva i l’accessibilitat comunicativa.

Aquest any volem recordar i agrair amb el Premi Federació ACAPPS, a títol pòstum, la tasca liderada per la Maite Camps, mare voluntària, activista i amiga.

L’altra reconeixement serà per a la Secretaria d’Atenció Sanitària i Participació, liderada per Carme Bertral, pel seu ferm compromís en garantir l’accessibilitat a la comunicació per a les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral.

QUI SOM. La Federació d’Associacions Catalanes de Famílies i Persones amb Sordesa treballem amb i per a les famílies i les persones amb sordesa que es comuniquen oralment. El nostre objectiu és aconseguir la plena integració de la persona amb discapacitat auditiva en tots els àmbits: educatiu, laboral, social i cultural. En l’àmbit estatal formem part de la Confederación FIAPAS i a nivell autonòmic som entitat membre del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI). També estem representats al CODISCAT, òrgan consultiu de la Generalitat format per les principals entitats del col·lectiu de la discapacitat de Catalunya.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *