Les Jornades i l’estrena d’Apunts En Blanc omplen l’auditori en una edició que fa història
“Defensem drets educatius, socials i culturals. Celebrem 30 anys acompanyant i impulsant la veu de les famílies amb persones amb sordesa.” Aquesta va ser la combinació protagonista de la vint-i-setena edició dels 27 anys de les Jornades d’ACAPPS, celebrades el passat 18 de novembre a l’auditori de la ONCE Catalunya. Una edició memorable amb la 13a edició dels Premis Federació ACAPPS i l’estrena del documental Apunts En Blanc.
Una crida amb una gran resposta. Us donem les gràcies per fer-les possibles: a les 180 persones que ens vau acompanyar i als 12 ponents de les sessions del matí. A les més 300 persones que vau omplir l’auditori per l’estrena del documental Apunts En Blanc, als catorze joves i impulsors de la iniciativa que van compartir aquest moment amb nosaltres i a l’equip de producció que ens va acompanyar per ser-hi present. També sens dubte a les persones amb sordesa que van participar com a testimonis, posant sobre la taula les necessitats en accessibilitat, en acompanyament emocional, en rehabilitació auditiva i logopèdia de les persones ams sordesa que es comuniquen en llengua oral i que ho van fer visible davant dels representants del departament de Justícia, de Salut i de Drets Socials.
Unes jornades que, un any més, han complert l’objectiu d’aquest projecte: ser un espai de trobada i d’intercanvi de coneixement i d’experiències entorn la discapacitat auditiva i per ser una plataforma de projecció de les iniciatives i projectes en què estem col·laborant per una societat inclusiva. I sobretot, un espai referent per fer visible, cada any, el col·lectiu de les persones amb sordesa que es comuniquen oralment i les seves necessitats.
Volem agrair també molt especialment, a les entitats amigues per fer possible les Jornades: departament de Drets Socials, Audika, Centre d’audiologia Arrecife, Centre Auditius Aural i GAES Júnior marca d’Amplifon.
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, anuncia, en el marc de les Jornades, l’aprovació del Codi d’Accessibilitat el 28 de novembre
Volem destacar especialment la participació del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, a les Jornades. Una intervenció que ens va deixar amb dos grans titulars per als drets del col·lectiu: l’aprovació tan esperada del Codi d’Accessibilitat que ara sí, ha anunciat que tindrà lloc el 28 de novembre i el desplegament efectiu, gràcies als Fons Next Generation, de bucles magnètics a les escoles que garanteixin un sistema educatiu inclusiu a l’alumnat amb sordesa. Campuzano també va destacar, en la seva intervenció, la capacitat d’incidència de la Federació ACAPPS de posar a l’agenda política les necessitats de les persones amb #sordesa amb rigor, ambició i realisme.
La @federacioacapps ha celebrat avui les Jornades referents de les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral. Un plaer poder-hi ser. 20 anys en defensa de les drets de les persones sordes i oferint serveis i suports a les persones i les famílies. Gràcies per tot! pic.twitter.com/3vHUTLRTW8
— carles campuzano (@carlescampuzano) November 18, 2023
La inauguració
Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS, va iniciar les Jornades amb l’acte d’inauguració acompanyat, a l’escenari, de Mercè Batlle, presidenta del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI); Dolors Luna, responsable de Serveis Socials de la ONCE Catalunya i, en línia, de José Luis Aedo, president de la Confederación FIAPAS.
En la seva intervenció, Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS, va destacar inicialment la triple celebració d’aquest anys: 30 anys de moviment de l’associació ACAPPS, els 40 anys de la Confederación FIAPAS i el 25è aniversari del COCARMI -del qual en som entitat membre fundadora. En aquesta línia també va destacar que la vint-i-setena edició de les Jornades marquen el tret de sortida de la celebració dels vint anys de la Federació ACAPPS, que al 2003 va fer la seva reunió constituent i va començar les seves primeres activitats al 2004. Per commemorar-ho, va anunciar la celebració de diverses activitats en el proper any. També va presentar els continguts del programa: l’evolució i futur de les pròtesis auditives, el desplegament de les mesures d’accessibilitat en tots els àmbits, també en el sistema jurídic i l’oportunitat que genera el Pla de Rehabilitació de Catalunya per a l’atenció integral a les persones amb sordesa: en salut emocional i en rehabilitació auditiva i logopèdia.
Dolors Luna, responsable dels serveis socials de la ONCE Catalunya, ens va descriure com a entitats germanes en les dificultats a l’accés a la informació i van fer sumar-se a l’objectiu de les jornades, fer sentir la veu de les persones amb discapacitat per a una vida plena, autònoma i independent.
També ens va acompanyar, en línia, José Luis Aedo, president de la Confederación FIAPAS. Aedo també va destacar l’accessibilitat com a “condició prèvia i necessària per garantir la inclusió de les persones amb sordesa” i que àmbits com el de justícia i les emergències no en poden quedar al marge. En relació l’estrena del documental Apunts en Balnc, va voler emfatitzar la importància que el jovent amb sordesa s’impliqui, faci sentir la seva veu i mostrin la seva capacitat per liderar el moviment.
Mercè Batlle, presidenta del COCARMI, va subratllar que ara és el moment de desplegar, invertir i fer efectiu el Pla de Rehabilitació de Catalunya i el Codi d’Accessibilitat per assegurar l’autonomia de les persones amb discapacitat, avançant en models d’atenció que garanteixin la igualtat d’oportunitats i que donin prioritat a l’accessibilitat que ofereixen les noves tecnologies”
Ponència inaugural
Pròtesis auditives del futur. Waldo Nogueira, professor en el processament del senyal d’àudio i senyals neuronals a la Universitat Mèdica de Hannover. Professor del Grau d’Audiologia de la Universitat de Vic.
Nogueira va presentar la recerca en el futur de les pròtesis auditives que està desenvolupant amb l’equip del grup de pròtesis Auditives de la Hannover Medical School. Tenen com a objectiu entendre com funciona l’audició per crear el dispositiu auditiu del futur basat en intel·ligència artificial. “La Organització Mundial de la Salut diu que, el 2050, una de cada cinc persones perdran audició i és el factor que influència la pèrdua cognitiva, per això cal donar-hi una resposta immediata i eficient amb pròtesis”, va assenyalar Nogueira.
Per això va explicar el treball que estan realitzant en la tecnologia dels nous implants coclears audiòfons en dues línies: amb estimulació electrico acústica no invasiva i també, a través d’una segona tecnologia, la intel•ligència artificial per separar la veu que volem escoltar. Segons Nogueira, amb aquests dispositius es millorarà el rendiment de les pròtesis auditives en condicions de sorolls, que són el principal escull actualment, i amplificarem en altes freqüencies.
Defensem DRETS
Reptes actuals de l’accessibilitat a les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral en l’àmbit jurídic.
Recentment, vam publicar i presentar l’Informe d’ACAPPS 2023, el recull anual de totes les situacions que ens han fet arribar persones amb sordesa que s’han sentit excloses d’un àmbit en no tenir les mesures d’accessibilitat necessàries, com el bucle magnètic o els subtítols. En aquest vam recollir el testimoni de la Monserrat López, que vam compartir a les Jornades, i que gràcies al nostre Servei d’Accessibilitat, va comptar amb subtítols durant el judici i va poder estar al cas de tot el que s’estava dient.
Tant l’Esther López, consellera del Consell de l’Advocacia de Catalunya, com la Dora Tellado, directora general de Modernització de l’administració de Justícia, van coincidir en un fet innegable: la legislació garanteix l’accés a la informació a les persones amb sordesa. A partir d’aquí, segons López el problema és la dotació pressupostària, insuficient, i la manca en conseqüència dels recusos adients: “ens falten recursos per aplicar-ho però els drets hi són”, va assenyalar. En la mateixa línia també es va expressar Dora Tellado, que va remarcar que el dret a la informació en un procés judicial s’ha de garantir i que, si no es compleix s’ha de reclamar i insistir. També va assenyalar que la subtitulació en línia serà una eina a aplicar i garantir per a les persones amb sordesa.
✅ La degana de @AdvocaciaICASF @EstherICASF participa en representació del Consell de l’Advocacia Catalana a les #27JornadesACAPPS @federacioacapps
— Consell Advocacia Catalana (@conselladvocat) November 18, 2023
🔵 Taula per garantir l’accessibilitat de les persones amb sordesa al sistema judicial pic.twitter.com/wHhpTeLSwX
SALUT
L’atenció integral a les persones amb sordesa: l’oportunitat del sistema català de salut amb el Pla de Rehabilitació de Catalunya.
Les Jornades van iniciar l’àmplia sessió dedicada a l’atenció de les persones amb sordesa en l’àmbit sanitari des d’una perspectiva integral i posant l’accenty amb l’oportunitat que suposa el Pla de Rehabilitació de Catalunya per millorar els recursos en acompanyament emocional i en rehabilitació auditiva i logopèdia. Recursos que actualment prestem des dels serveis d’ACAPPS i en els quals és essencial que l’administració en reconegui la importància i actui en conseqüèncial. A través de dos col·loquis amb persones amb sordesa i professionals de psicologia i logopèdia vam voler fer arribar aquestes necessitats a Salut.
En el col•loqui sobre salut emocional, Ariadna Cardelús, que va iniciar i conduir la taula, va assenyalar la importància de la pèrdua auditiva en l’impacte emocional i la necessitat d’acompanyament en el marc d’una atenció integral a la persona amb sordesa en el sistema català de salut, Patricia Le Petit, facilitadora del Grup de Suport d’ACAPPS per a persones amb sordesa, va referir-se als trets comuns de les persones amb sordesa que participen en els grups de suport: “som persones diverses i vivim diferent la sordesa però hi ha temes comuns: el dol de la pèrdua, d’acceptar-la, la incertesa, l’aïllament perquè costa compartir-ho. “La falta de apoyo emocional tras la pérdida auditiva empeora el sentimiento de aislamiento, frustración y rabia propias del duelo. Aquí se necesita apoyo para pasar mejor hacia la acceptación”, va assegurar Yanet Osorio, psicòloga dels grups de suport d’ACAPPS.
En el segon col·loqui, les logopedes Laura Roig i Elisabeth Estrada, acompanyades d’Antonia Toresano que va explicar la seva experiència personal, van tractar la rehabilitació auditiva i la teràpia logopèdica com a elements clau en el procés de tractament i millora de la comunicació en persones i infants amb sordesa. Aquest entrenament auditiu ajuda a les persones usuàries d’aduiòfons i implants coclears a processar i entendre els sons, treballar la parla i utilitzar el llenguatge de manera efectiva, entre moltes d’altres habilitats comunicatives. En tot aquest procés també van assenyalar que és essencial tenir en compte la salut emocional, ja que aquesta pot influir significativament en l’èxit de la teràpia logopèdica.
El Pla de Rehabilitació i els avenços en l’accessibilitat a la Comunicació Oral al Sistema Català de la Salut
A continuació dels col·loquis vam tancar la jornada del matí convidant al Dr. Xavier Surís, en representació a l’àrea assistencial del CatSalut i Pla de Rehabilitació de Catalunya i a Carme Bertral, secretària d’Atenció Sanitària i Participació, en una taula presentada pel president de la Federació ACAPPS, Raimon Jané.
En la seva intervenció el Dr. Surís va deixar palès que, per primer cop, la sordesa ha estat contemplada en un Pla de Rehabilitació, el de Catalunya, identificant-ne’n les necessitats, els professionals, les intervencions i la mesura de resultats amb l’objectiu que el seu desplegament millori l’atenció a la sordesa dels del sistema de públic de salut.
Des de Salut s’entén que les pèrdues auditives requereixen atenció sanitària en totes les etapes del curs vital. També la importància de tractar la sordesa des d’un enfocament global ja que, de no ser així. afecta la comunicació i pot contribuir a l’aïllament social i la pèrdua d’autonomia i estar acompanyada d’ansietat, depressió i deteriorament cognitiu.
Des del Pla de Rehabilitació de Catalunya es recomana, entre altres, l’ús de pròtesis auditives (audiòfons o implants coclears), exercicis per millorar les habilitats auditives, la comunicació i les habilitats lingüístiques, entrenament per a la discriminació fonètica/consciència fonològic i exercicis d’atenció i memòria auditives, detecció, discriminació, identificació, reconeixement i comprensió auditius. També engloba l‘acompanyament emocional de la persona, de la família i l’entorn escolar així com l’educació sanitària.
En la seva intervenció la dra. Carme Bertral, secretària d’Atenció Sanitària i Participació, va voler referir-se a tot el treball col·laboratiu fet entre el departament de Salut, SalutCat i ACAPPS d’ençà la seva participació a les jornades del 2022. “Hem demostrat amb fets com, si hi ha il·lusió i compromís, els equips i el treball en xarxa funciona i que si realment volem, tot és possible”, va transmetre a l’auditori Bertral. En aquest sentit, des de la Federació ACAPPS volem assenyalar també els resultats de tot aquest any de treball conjunt. D’una banda, hem avançat en l’accessibilitat als centres sanitaris amb el compromís d’instal·lar el bucle magnètic als 384 CAPs de Catalunya, després de la prova pilot que s’està duent terme a cinc centres.
També es treballarà en fer els canvis pertinents a la base de dades per evitar que, des del Catsalut, es truqui a una persona amb sordesa i establint un altre canal de comunicació accessible. També s’està treballant en explorar com millorar les cobertures sanitàries (logopèdia, suport emocional,…) i protètiques (recanvis, renovacions, implants bilaterals en aduts) per a les persones amb sordesa.
PREMIS FEDERACIÓ ACAPPS 2023
El matí de les Jornades va tancar amb el lliurament de la 13a edició dels Premis Federació ACAPPS: l’espai de l’entitat per posar en valor, reconèixer i agrair les accions, des de la individualitat i la col·lectivitat, en defensa dels drets de les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral.
En aquesta edició, es va reconèixer amb el Premi Federació ACAPPS 2023, en la seva categoria col·lectiva, a la Secretaria d’Atenció Sanitària i Participació, liderada per Carme Bertral. Pel ferm compromís, demostrat amb accions, en respondre a les necessitats del col·lectiu. Acords que han estat possibles per la pròpia transversalitat del model de treball creat i establert amb Salut per abordar aquestes necessitats, amb el compromís d’aplicar i dotar de les mesures d’accessibilitat necessàries als centres sanitaris perquè les persones amb sordesa que es comuniquen oralment puguin ser ateses amb privacitat, autonomia i dignitat.
Ahir vam compartir matí amb la @federacioacapps en la seva 27a edició. Aprenentatge, escolta activa i sobretot agraïment al seu treball i bon fer.
— Carme Bertral i López (@CBL2112) November 19, 2023
Anem avançant en el treball conjunt des del Departament de Salut, també agraïment pel reconeixement que ens han atorgat. Gràcies ! pic.twitter.com/pUDgdtMLCL
També vam voler reconèixer i agrair molt especialment tot el que ens va aportar i el que va significar per a nosaltres una persona molt vinculada a l’associació, la Maite Camps, amb el lliurament del Premi Federació ACAPPS 2023 a títol pòstum i que va recollir la seva família, en Josep i els seus fills, el Joan i el Dídac.
L’ESTRENA D’APUNTS EN BLANC
Un dels moments més esperats d’aquesta edició va ser l’estrena del documental Apunts En Blanc, com van demostrar les més de 300 persones que van omplir l’auditori. Poder-ho fer en el marc de les Jornades i a l’auditori de la ONCE Catalunya, va ser un acte també de reconeixement a tota la feina feta i impulsada pels catorze joves estudiants universitaris/es amb sordesa en els dos darrers anys. Elles també van veure, per primer cop, el documental ja que van voler fer-ho acompanyats/des de les seves famílies, amistats i professionals que els han acompanyat en tot el procés.
L’acte, presentat per la Francina Ballester, periodista i responsable de comunicació de la Federació ACAPPS, va iniciar-se amb una conversa amb la Laia Sullastres i la Raquel Díez, directora i responsable d’Aliances, participació i voluntariat de l’associació. Elles ens van posar en context, des de la perspectiva històrica i la feina ja feta per generacions anteriors de joves universitaris/es a com es crea i agafa impulsa aquesta actual generació de joves que donen origen i creen Apunts En Blanc que, com diem des d’ACAPPS, més enllà del documental ha suposat tot un moviment per despertar consciències entorn la necessitat de mesures accessibles per a les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral. Després de veure el documental, que aviat publicarem, va tenir lloc un interessant col·loqui amb tots els i les joves, que ens van explicar des d’anècdotes del rodatge fins al vincle que han generat com a grup i sobretot un missatge que tenen clar: el documental és just l’inici d’una feina que seguiran per incidir, a nivell polític i social, en la transformació cap a una comunitat universitària inclusiva.
Hoy ha sido el estreno del documental #ApuntsenBlanc sobre la #accesibilidad en la universidad de la @federacioacapps.😃 Me ha encantado. ¡Enhorabuena! Ojalá entre todos podamos conseguir que no haya más apuntes en blanco y que la universidad sea accesible para todos. pic.twitter.com/LCsg548NAN
— Claudia Macrea (@ClaudiaMacrea) November 18, 2023
CLOENDA
Raimon Jané i Àngels Videla, president i presidenta de la Federació ACAPPS i ACAPPS respectivament van posar punt i final a la vint-i-setena edició de les Jornades i van coincidir en la necessitat de seguir garantint aquest espai de trobada, d’intercanvi de coneixement i d’experiències compartides que s’han convertit en el referent, a Catalunya, de les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral i les seves famílies.
Per últim, volem fer una menció especial a l‘equip tècnic i junta directiva d’ACAPPS i de la Federació ACAPPS, que fan possible la celebració anual de les Jornades i que treballen, cada dia, per a la inclusió i els drets de les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral i les seves famílies. Gràcies a aquest treball en xarxa fem possible els nostres objectius com a entitat referent del col·lectiu.
#27JornadesACAPPS