Les persones amb sordesa i les seves famílies alertem que els implants coclears són vitals però no suficients ni universals

Les persones amb sordesa i les seves famílies alertem que els implants coclears són vitals però no suficients ni universals

La campanya “Sentir-hi ens dona vida” reivindica la sordesa com a discapacitat visible i amb necessitats de tecnologia de l’audició i mesures d’accessibilitat, com el bucle magnètic, les emissores FM i els subtítols.

22 de febrer. Barcelona.- L’implant coclear i l’evolució en els audiòfons digitals han suposat una revolució per als infants i les persones amb sordesa, facilitant  que puguin sentir-hi de nou o sentir-hi per primer cop. En el Dia Internacional de l’Implant Coclear i a prop del Dia Mundial de l’Audició, les associacions catalanes de famílies i persones amb sordesa, ACAPPS, exigeixen l’accés universal a les pròtesis auditives, audiòfons i implants coclears, independentment de l’edat o condició econòmica de la persona afectada. Lluny de ser un complement optatiu per a la persona amb sordesa, són un suport indispensable perquè aquesta pugui sentir-hi i tenir una vida autònoma i independent. Ara bé, el col·lectiu també espera que s’apliquin, a partir de l’entrada en vigor del Codi d’Accessibilitat el proper 1 de març, mesures d’accessibilitat a la comunicació en tots els àmbits. Unes mesures, el bucles magnètics, les emissores FM i els subtítols, que han estat, fins ara, les gran oblidades en l’accessibilitat de les persones amb discapacitat auditiva.

SENTIR-HI ENS DONA VIDA: AUDIÒFONS, IMPLANTS COCLEARS I ACCESSIBILITAT, VITALS PER A LES PERSONES AMB SORDESA

Si bé els audiòfons i els implants coclears suposen un radical abans i després en la vida d’una persona amb sordesa, no són suficients perquè puguin accedir a tota la informació sonora del seu entorn. La Tània, que va néixer amb sordesa i porta un implant coclear des dels dos anys, explica que el discurs d’inclusió s’ha d’acompanyar de mesures d’accessibilitat que la facin possible “Ara estem fent visible la sordesa i les nostres necessitats. Hi ha moltes idees preconcebudes. Jo tinc sordesa, porto implants coclears però necessito el bucle magnètic perquè el so m’arribi bé als implants, necessito subtítols per seguir una xerrada i una emissora FM a la classe. Necessito que, en una conversa, parli només una persona cada vegada perquè li pugui llegir els llavis”. En aquest sentit, des de la Federació ACAPPS es confia plenament en que el Codi d’Accessibilitat, que entra en vigor l’1 de març, resolgui aquests deures pendents per part d’administracions, organitzacions i empreses i es posin al dia per garantir l’accessibilitat a la comunicació. Mesures que, ara sí, contempla el Codi.

“El Codi ha de fer possible la inclusió de la persona amb sordesa a la seva feina, a les aules, als comerços. Que quan tingui visita amb la metgessa pugui anar-hi sola i assabentar-se de tot. Que si té un judici no es perdi cap informació! Parlem d’aplicar arreu les mesures d’accessibilitat a la comunicació per a les persones amb sordesa, tal i com s’ha fet amb altres mesures d’accessibilitat ja més normalitzades. Parlem del bucle magnètic que es pot instal·lar arreu, dels subtítols en directe en qualsevol acte social o cultural”, puntualitza Raimon Jané. Tal i com fa temps que diu el col·lectiu, les solucions hi són i ara cal el compromís d’aplicar-les.

El Servei d’Accessibilitat de la Federació ACAPPS, en actiu des de fa 20 anys, assessora en l’adaptació de mesures accessibles en tots els entorns i atén les persones amb sordesa que hagin viscut situacions de discriminació per manca d’accessibilitat.

Audiòfons, úniques pròtesis no reconegudes com a prestació sanitària universal

Els audiòfons estan finançats només fins als 26 anys de la persones amb sordesa. A partir d’aquesta edat l’audiòfon és una despesa a assumir completament per la persona, sent la única pròtesi que té límits d’edat en el seu finançament en el sistema de salut. “És preocupant que els audiòfons siguin la ÚNICA pròtesi externa de tota la cartera ortoprotètica amb límit per raó d’edat. La sordesa no desapareix a partir dels 26 anys i la necessitat de la pròtesi auditiva, tampoc: s’ha de garantir al llarg de tota la vida de la persona amb sordesa ja que és essencial en el seu itinerari vital”, argumenta Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS.

També és fonamental acabar amb l’aplicació desigual de la Cartera Bàsica per posar a l’abast de totes les persones amb sordesa, a les dues oïdes, quan hi hagi indicació mèdica, amb la necessitat que es generalitzi també el segon implant coclear també en persones adultes.  “Des d’ACAPPS reivindiquem l’accés universal als implants coclears, al seu manteniment i a la rehabilitació auditiva. Per això, demanem la cobertura efectiva de la prestació sanitària per a la renovació de tots els components externs de l’implant coclear, imprescindibles per al seu funcionament així com apostar per l’última tecnologia en els dispositius que s’implantin”, explica Raimon Jané, president de la federació ACAPPS.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *