Llum verda a l’ús de mascaretes transparents a les aules amb alumnat amb sordesa

Llum verda a l’ús de mascaretes transparents a les aules amb alumnat amb sordesa

La Federació ACAPPS va demanar recentment al Parlament i a Educació una solució urgent a l’ús de mascaretes transparents a les escoles

Just després de la compareixença de la Federació ACAPPS davant la comissió d’Educació del Parlament de Catalunya, el passat 20 d’octubre, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, va anunciar ahir en aquesta mateixa comissió que en els propers dies es tindran les mascaretes transparents. “Tant bon punt hi ha hagut la primera homologació de mascaretes hem iniciat un expedient de compra que començarem a tenir en els propers dies”, va detallar Bargalló, indicant una primera remesa immediata de 8.000 mascaretes.

Aquests dos mesos de curs escolar sense mascaretes transparents ha agreujat molt la comunicació dels alumnes amb sordesa i ha posat en risc el seu seguiment acadèmic. Malgrat els audiòfons i/o els implants coclears, amb l’ús de la mascareta, els alumnes tenen més dificultats per seguir les explicacions del professorat i tampoc poden llegir els llavis. Una realitat que des de la Federació ACAPPS hem donat a conèixer a la ciutadania amb la campanya #VullLlegirElsLlavis i sobre la que hem incidit en reiterades ocasions -i abans de l’inici de curs 2020-21- al departament d’Educació.

Ara, per fi, s’ha donat la llum verda a l’ús d’aquestes mascaretes que, a més de ser accessibles a la comunicació, garanteixen la protecció davant la Covid19.  En aquest sentit, Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS, va demanar a la comissió d’Educacióuna solució urgent per a la certificació i l’ús de les mascaretes transparents a les escoles i també vaaportar un informe realitzat per l’entitat, per valorar la funcionalitat de diverses mascaretes. Per a la seva elaboració es va dur a terme una prova amb persones amb sordesa que van analitzar l’ús de les mascaretes a diferents distàncies ja que, a més de ser segures, han de permetre fer una adequada lectura labial en diferents parts d’una aula.

Des de la Federació ACAPPS farem seguiment de la distribució de les mascaretes als centres educatius i CREDAs i de la seva aplicació i funcionalitat. D’altra banda, continuem insistint en què cal que es defineixi un protocol concret d’actuació a les aules amb alumnat amb sordesa que contempli l’ús de les mascaretes accessibles i mesures alternatives, quan sigui necessari.  D’altra banda,  destaquem la importància de les ajudes tècniques a la comunicació de l’alumnat amb sordesa  per evitar, en la situació actual, fer un pas enrere en la seva inclusió i autonomia personal a l’aula.

 “Davant de necessitats de comunicació diverses de l’alumnat amb sordesa, calen respostes diverses. Cal posar èmfasis i no oblidar que són infants i joves amb sordesa i que necessiten suports tècnics per poder accedir a la informació en plena igualtat de condicions que els seus companys oients: les emissores FM, els bucles magnètics als centres educatius i la subtitulació de tots els recursos i continguts audiovisuals. En aquest sentit demanem que es contempli una partida pressupostària per garantir-ho en el marc d’un sistema educatiu inclusiu”, va demanar Jané en la compareixença davant la Comissió d’Educació.

També considerem imprescindible que s’estableixi, en l’escolarització en modalitat oral de l’alumnat amb sordesa,  un pla de formació específic per al personal docent i logopedes per l’ús i incorporació de les noves tecnologies. Actualment, i segons les darreres dades d’Educació, hi ha 1.993 alumnes escolaritzats en modalitat oral (el 91% de l’alumnat amb sordesa), i 185 en educació bilingüe (en llengua de signes).

MÉS INFORMACIÓ:

Compareixença Federació ACAPPS davant la Comissió d’Educació: Demanem una solució urgent a l’ús de mascaretes transparents a les escoles amb alumnat amb sordesa

ENLLAÇ A LA COMPAREIXENÇA DAVANT LA COMISSIÓ D’EDUCACIÓ AL PARLAMENT DE CATALUNYA, 20 D’OCTUBRE DE 2020. https://bit.ly/31tJT4n

Diari de l’Educació. Alumnat sord, classe a cegues: el drama de les mascaretes transparents

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *