“Ens centrem només en allò que ens pot aportar la persona. El que falla en un professional és tenir una mala actitud, no tenir una discapacitat”. Fundació Jesuïtes Educació, compromesa i inclusiva

“Ens centrem només en allò que ens pot aportar la persona. El que falla en un professional és tenir una mala actitud, no tenir una discapacitat”. Fundació Jesuïtes Educació, compromesa i inclusiva

El passat 22 de febrer ens vam apropar a l’escola Jesuïtes de Casp, on des del setembre hi treballa l’Elena, amb sordesa i usuària del Servei d’Orientació i Inserció Laboral d’ACAPPS.

L’Elena feia temps que buscava un canvi laboral i  l’escola Jesuïtes Casp ha trobat allò que buscava: una feina que la motiva, l’il·lusiona i l’apassiona. Parlant amb ella te n’adones que no ho diu per dir: disfruta en el seu lloc de feina on, com a portera, pot atendre les famílies i l’alumnat del centre.

També vam parlar amb en Marc Rivas, cap de serveis de l’escola Jesuïtes Casp. La Fundació Jesuïtes Educació porta molts anys col·laborant amb nosaltres amb la contractació de persones amb sordesa del Servei d’Inserció Laboral i de persones d’altres entitats del programa Incorpora. Només els importa que la persona encaixi en el lloc de feina i tingui una bona actitud i predisposició a l’aprenentatge. La discapacitat auditiva? Mai els ha suposat cap problema, consideren que el focus en una selecció de personal s’ha de posar en les competències que aporta la persona i no en la seva discapacitat.

“Me siento afortunada de levantarme cada día ilusionada para ir a trabajar”

Hola Elena. Fa poc que treballes amb l’escola Jesuïtes com a conserge. Com t’hi sents?

Afortunada. Me siento afortunada por estar viviendo lo que siempre había querido: levantarme ilusionada para ir a trabajar. Para mí el trabajo ha dejado de ser una obligación; ahora es una motivación y estoy contenta y muy satisfecha por ello.

Quines havien estat les teves experiències laborals anteriors?

Siempre me ha gustado trabajar con personas y he trabajado en hoteles, restaurantes, en una panadería, en un supermercado. Pero en todos ellos al final trabajaba más con el producto que con las personas. Necesitaba un cambio porque no estaba motivada y al final, mi descontento laboral afectaba también a mi salud y vida familiar.

Y decidiste ir a por el cambio.

Sí, totalmente. Dejé el trabajo durante el confinamiento por Covid. No era la mejor situación pero lo necesitaba. Y acudí al Servicio de Inserción Laboral de ACAPPS que ya conocía de otras veces.

Com et va ajudar l’equip d’Inserció Laboral d’ACAPPS en aquest procés de reorientació laboral?  

El nuevo itinerario laboral que me propusieron des de ACAPPS para mí fue un antes y un después. Conxi, orientadora del servicio de Inserción Laboral de ACAPPS me entendió a la primera y me sentí aliviada. Me motivó a seguir adelante y me aportó mucha seguridad y confianza en mi misma, en mis capacidades y habilidades. También el hecho de rodearte de otras personas que también acuden al servicio y están en tu misma situación te hace sentirte apoyado y acogido. Sí, en ACAPPS encuentras esto, mucho apoyo y orientación laboral por parte de todo el equipo. También me pusieron en contacto con la Fundación Quiero Trabajo donde realizan sesiones de coaching que me dieron el empujón definitivo. Y finalmente des de ACAPPS, me propusieron presentarme a la vacante que había en la Escuela Jesuïtes, todo y que al principio no acababa de tener claro que yo pudiera encajar en esa vacante, me apoyaron para que presentara mi candidatura.

“Se debe ver a la persona, no a la discapacidad”

Finalment has aconseguit el que volies. Com es fa, què els diries a aquelles persones que estan en aquesta situació o que necessiten trobar feina?

Primero de todo que se escuchen  ellas mismas, ¿qué quieren realmente? Nadie mejor que uno mismo sabe lo que quiere y necesita. Y ser valientes. Yo me arriesgué y lo intenté porque si estás mal, al final te acaba afectando la salud y a tu entorno familiar. Que crean en sus sueños porque todo llega y, cuando lo consigues, la satisfacción es enorme.

Elena Martín. Escola Jesuïtes Casp.

I a les empreses, què els diries perquè no tinguin tantes pors i dubtes per fet que una persona tingui sordesa?

Que tengan un actitud abierta y valoren que la persona tenga las capacidades para desempeñar el Trabajo y un actitud positiva y con ganas de aprender. Se tiene que cambiar la visión porque los límites se lo crea uno mismo. Hay personas sin discapacidad que quizás tienen más límites que una persona con discapacidad auditiva. Se debe ver a la persona, sus aptitudes y valores, no a la discapacidad.

“Ens centrem només en allò que ens pot aportar la persona. El que falla en un professional és tenir una mala actitud, no tenir una discapacitat”.

També ens acompanya en Marc Rivas, cap de Serveis de Jesuïtes Casp. Aquesta escola està integrada en un projecte educatiu de vuit escoles a Catalunya i 13.000 alumnes que, des de P2 a batxillerat i/o formació professional poden fer els seus estudis als centres. L’Elena ha estat incorporada com a portera a l’escola Jesuïtes Casp i en Marc va ser el responsable del procés de selecció.

Marc Rivas, cap de Serveis de Jesuïtes Casp.

L’Elena es va incorporar fa poc al setembre, com a portera. Com està anant l’experiència?

Molt bé i positiva. Encaixa en el lloc de feina i la seva motivació és autèntica. És una persona alegre, vital i amb molta predisposició. Realment confiem que ens acompanyi molt temps!

Ella fa tasques, com a conserge, d’atenció a la famílies, alumnes. Una feina en què s’ha de comunicar. Creus que les empreses els costa pensar que una persona amb sordesa pugui realitzar feines d’atenció al públic?

L’Elena es comunica perfectament amb tothom i és el que li agrada. No hem de limitar la persona ni crear llocs de feina especials. També tenim una companya a administració que té sordesa. Situacions com la de recepció de trucades es poden resoldre. Sí, el desconeixement de la sordesa pot ser el que freni les empreses.

Tenim entès que et vas encarregar del procés de selecció. En l’entrevista de feina, què vas valorar de l’Elena, quines qualitats, competències?

L’actitud. Per nosaltres l’actitud de la persona és clau. I que encaixi en el perfil que busquem.

Vosaltres ja heu tingut altres professionals amb sordesa. De la vostra experiència quin missatge podeu transmetre a altres empreses que tenen pors a l’hora de contractar a persones amb sordesa?

Nosaltres hem tingut 4 companys amb sordesa i mai ens hem fixat en la sordesa. Ens centrem només en allò que ens pot aportar la persona. I si incorpores una persona com l’Elena, amb tanta motivació i que es sent a gust treballant amb nosaltres, estàs millorant el teu equip. Nosaltres ho tenim clar: el que falla en un lloc de feina és tenir una mala actitud, no tenir una discapacitat.

I què us ha aportat l’Elena a l’equip, a l’escola?

Ens aporta, com ella diu, una persona que viu el seu lloc de feina amb entusiasme, que té un tracte agradable, que li agrada atendre les famílies, a l’alumnat. Té ganes d’ajudar i de millorar aprenent. Ens aporta alegria, companyerisme i realment confiem que estigui amb nosaltres molt de temps.

XARXA D’EMPRESES COMPROMESES D’ACAPPS. En vols formar part?

Contacta amb nosaltres a empreses@acapps.org tel. 93 210 55 30 whatsapp 607 036 886


Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *