La inclusió educativa i social de les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral centraran el debat de la 25a edició de les Jornades d’ACAPPS

La  inclusió educativa i social de les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral centraran el debat de la 25a edició de les Jornades d’ACAPPS

La Federació ACAPPS celebra,  el 27 de novembre a l’auditori ONCE Catalunya, els 25 anys de Jornades de formació per a les persones amb sordesa i les seves famílies

Barcelona, 24 de novembre de 2021| Els avenços tecnològics, els audiòfons i els implants coclears, i la lluita de les persones amb sordesa i les seves famílies, han estat alguns dels factors claus que han afavorit la inclusió de les persones amb sordesa en l’àmbit educatiu, social, laboral i cultural. Canvis que han estat acompanyats d’un treball intens i constant d’ACAPPS, per avançar en els drets del col·lectiu. Així, hem aconseguit que actualment, i des de 2010, es realitzi a totes les maternitats de Catalunya l’screening auditiu, que permet la detecció i tractament precoç de la sordesa, i garanteix un desenvolupament adequat dels infants amb sordesa.

Hi ha hagut avenços en accessibilitat i en educació, amb l’aprovació de la Llei d’Accessibilitat i el decret per a un sistema educatiu inclusiu. Tot i així, queda encara molta feina a fer per aconseguir una societat inclusiva, que garanteixi els drets per a les persones amb sordesa.  Queda pendent l’aprovació del decret d’Accessibilitat, que faci efectiva la llei de 2014. També cal que els centres educatius garanteixin els suports i recursos necessaris en accessibilitat per a l’alumnat amb sordesa que es comunica en llengua oral, amb emissores FM, bucles magnètic i subtitulació de tots els materials audiovisuals o sessions en línia.

De tot això, del que s’ha assolit i, sobretot, de la situació socioeducativa actual de les persones amb sordesa, se’n parlarà en el marc de la 25a edició de les jornades de formació de les persones amb sordesa. Una jornada que comptarà amb moltes VEUS: les veus dels joves i persones amb sordesa; i les veus de professionals amb expertesa que, des del seu àmbit, ampliaran la visió de la situació actual del col·lectiu.

La inclusió dels infants i persones amb sordesa

Els drets de les persones amb sordesa i la seva inclusió, serà el motor de les Jornades. La jornada comptarà, entre altres, amb Carmen Jáudenes, directora de la Confederación FIAPAS; Ann Geers, investigadora de la Universitat de Texas (Estats Units), que exposarà l’efecte de la modalitat de comunicació en l’aprenentatge dels infants amb sordesa; i  Imma Reguant, subdirectora general d’Educació Inclusiva de la Generalitat de Catalunya.

A continuació, es presentarà el llibre El llenguatge secret, de l’autora de literatura infantil i juvenil i col·laboradora del diari Ara, Anna Manso. Un llibre  protagonitzat per una nena, la Maria Teresa, amb sordesa de naixement i usuària d’implants coclears, i que ha estat dedicat a la Jana Esteve, jove amb sordesa i sòcia d’ACAPPS.

La 25a edició de les Jornades comptarà amb un programa molt especial que posarà en valor el treball fet i els reptes assolits en els darrers 25 anys. Ho explicaran persones que, en els seus respectius àmbits, han estat referents, com Núria Silvestre, fundadora del grup de recerca GISTAL de la Universitat Autònoma de Barcelona; Rosa Vallverdú, responsable d’accessibilitat de Televisió de Catalunya i Antonio Guillén, president del COCARMI.

La il·lustradora Marta Capdevila, autora de la cartelleria dels 25 anys de Jornades d’ACAPPS

La il·lustradora i autora del llibre Sords profunds però hi sentim i parlem, i vicepresidenta de la Federació ACAPPS, Marta Capdevila, ha creat la cartelleria dels #25AnysJornadesACAPPS.

Un programa amb la força dels 25 anys

L’entrada a les Jornades és lliure però l’aforament serà limitat. Per això és imprescindible fer la inscripció prèvia. Podeu consultar el programa i fer la inscripció en línia a:

PROGRAMA I INSCRIPCIONS #25ANYSJORNADESACAPPS

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *