A l’escola, comuniquem-nos naturalment amb els infants amb sordesa

A l’escola, comuniquem-nos naturalment amb els infants amb sordesa

Arranquem avui un nou curs escolar que estem segurs que, al marge de començar abans, comportarà canvis i avenços per a l’alumnat amb discapacitat en el marc d’un sistema educatiu inclusiu. Amb aquest objectiu les entitats del col·lectiu de la discapacitat estem aportant propostes a la comissió d’estudi sobre el desplegament d’un sistema educatiu inclusiu del Parlament de Catalunya, exposant les necessitats de cada col·lectiu. La inclusió de l’alumnat amb discapacitat a l’aula només serà possible amb una conscienciació real i efectiva que impliqui una inversió en recursos, humans i tecnològics, que garantiran que qualsevol alumne pugui seguir el curs amb normalitat i en qualsevol centre educatiu.

Pel que fa a l’alumnat amb sordesa que es comunica en llengua oral, que representa el 91% de l’alumnat amb sordesa, és necessari que es tinguin en compte les seves necessitats específiques, oferint-los suport com els bucles magnètics a les aules que faciliten una millor recepció del so als audiòfons i implants coclears de l’alumne usuari d’audiòfon o implant coclear. Una altra mesura òbvia, però no sempre garantida, és que tots els materials audiovisuals facilitats per a l’aprenentatge del temari estiguin subtitulats. També és necessària una formació actualitzada, durant el curs escolar, a tot l’equip docent dels centres educatius amb alumnat amb sordesa.

Aquests recursos tecnològics que permeten l’accessibilitat i són assequibles cal complementar-ho amb una atenció a la comunicació de l’alumnat amb sordesa, tenint sempre present que llegeixen els llavis dels docents i dels companys i, seguint quatre pautes bàsiques, integrarem i normalitzarem la comunicació amb l’alumne i facilitarem la seva inclusió a l’aula.

RECURSOS D’ACAPPS: Publicació “Per a una comunicació positiva amb l’alumnat amb sordesa. Comunica’t naturalment!”

Des d’ACAPPS us volem donar la benvinguda, a famílies i docents, al nou curs escolar 2022-23 oferint-vos la publicació “Per a una comunicació positiva amb l’alumnat amb sordesa. Comunica’t naturalment” que, de forma simple i gràfica, recollim les consignes bàsiques per permetre una comunicació fluïda i efectiva.

També recordar-vos, a famílies i docents, que des de l’associació ACAPPS estem per acompanyar-vos. Davant de qualsevol dubte o necessitat, poseu-vos en contacte amb el nostre equip:

Paula Quirante, referent d’atenció a famílies i infants amb sordesa | saaf@acapps.org | whatsapp 620 993 422 | tel. 93 210 55 30


Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *