Les persones amb sordesa segueixen sense poder llegir els llavis del personal sanitari per l’ús de les mascaretes

Les persones amb sordesa segueixen sense poder llegir els llavis del personal sanitari per l’ús de les mascaretes

ACAPPS  demana a Salut un pla d’actuacions en mesures d’accessibilitat per al col·lectiu

Les mascaretes, obligatòries en l’àmbit sanitari, continuen sent la gran barrera de comunicació per a les persones amb sordesa

Barcelona | 9 de febrer.-  L’adéu de les mascaretes ara també en el transport públic, òptiques, ortopèdies i centres auditius, és una bona notícia per a les persones amb sordesa que, en no poder llegir els llavis, han vist greument afectada la seva comunicació durant la pandèmia. Malgrat haver-se trobat la solució, les mascaretes transparents (que van ser incloses en la normativa de mascaretes higièniques per assegurar que fossin segures i funcionals), a la pràctica, ni l’administració ni el sector privat en va generalitzar el seu ús.

Les mascaretes, però, continuen sent obligatòries en l’àmbit sanitari, farmàcies i residències de gent gran i serveis sociosanitaris. Segons l’informe d’ACAPPS 2022 és, precisament, en l’atenció mèdica on les persones amb sordesa han patit més situacions d’exclusió per no poder-se comunicar autònomament amb el personal sanitari. És el cas, entre altres, de l’Ariadna Cardelús, amb sordesa, que va haver d’abandonar les classes de prepart per no poder entendre què s’estava dient. Una situació, entre altres, que causen una discriminació per a la persona amb sordesa i que té afectacions greus també per a la salut física i mental de la persona. Recentment la federació ACAPPS (Associacions Catalanes de Famílies i Persones amb Sordesa) ha traslladat l’informe al departament de  Salut i reclamat mesures d’accessibilitat que facin possible una atenció mèdica a la persona amb sordesa amb autonomia, privacitat i dignitat.

Plantegem solucions en accessibilitat a Salut.

A Catalunya viuen prop de 180.000 persones amb problemes d’audició. El 98% del col·lectiu es comunica parlant en llengua oral i llegeix els llavis per comunicar-se.  La invisibilitat d’aquesta gran part del col·lectiu té conseqüències greus en les seves necessitats per accedir a la comunicació i informació, que sovint són oblidades.

Per això, des d’ACAPPS hem reclamat enèrgicament que es tinguin en compte les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral en el disseny de polítiques d’accessibilitat en l’àmbit de la Salut. Això vol dir que s’inclogui de forma efectiva i generalitzada mesures com el bucle magnètic o les emissores FM. “Actualment l’evolució en implants coclears i audiòfons ha permès que les persones amb sordesa puguin sentir-hi, per primer cop o de nou. Però també necessiten mesures d’accessibilitat com el bucle magnètic o les emissores FM que fa que el so arribi directament a l’audiòfon i/o implant coclear i que puguin sentir-hi millor.”, explica Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS. També solucions com les pantalles per avisar del torn de les visites, que ja han aplicat a l’Hospital de Sant Pau, són bones opcions per garantir l’accessibilitat.

Des d’ACAPPS també s’ha insistit a Salut en la necessitat d’un disseny integral en el pla d’accessibilitat comunicativa a les persones amb sordesa perquè tingui sentit. Per exemple, que l’atenció sigui accessible en totes les formes de contacte i s’expliciti en la fitxa del/de la pacient amb sordesa la seva modalitat comunicativa. “Ens truquen per la programació de visites, recordar-nos-les o si hi ha hagut canvis. La majoria de persones amb sordesa no sentim prou bé una trucada telefònica i la millor manera de contactar amb nosaltres és la missatgeria instantània”, explica l’Ariadna.

Salut escolta i pren nota per garantir l’accessibilitat comunicativa

Des de la federació ACAPPS es valora la predisposició del departament de Salut per posar-hi fil a l’agulla. L’objectiu és treballar ara de forma col·laborativa per fer que la tasca reivindicativa, d’incidència i de sensibilització feta per l’entitat tingui com a resultat final l’aplicació i dotació de les mesures d’accessibilitat necessàries perquè les persones amb sordesa que es comuniquen oralment puguin ser ateses, en els centres de salut, amb privacitat, autonomia i dignitat.

ENLLAÇOS RELACIONATS:

ACTUALITAT: S’acaben les mascaretes al transport públic: on continuaran sent obligatòries?

INCIDÈNCIA A SALUT: Treballem, amb el departament de Salut, en un sistema de salut inclusiu amb les mesures d’accessibilitat necessàries per a les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral.

QUI SOM. La Federació d’Associacions Catalanes de Famílies i Persones amb Sordesa (ACAPPS) treballem amb i per a les famílies i les persones amb sordesa. El nostre objectiu és aconseguir la plena integració de la persona amb discapacitat auditiva en tots els àmbits: educatiu, laboral, social i cultural. A nivell estatal, formem part de la Confederación FIAPAS, i a nivell autonòmic som entitat membre del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI). També estem representats al CODISCAT, òrgan consultiu de la Generalitat format per les principals entitats del col·lectiu de la discapacitat de Catalunya.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *