Primeres accions per a un sistema de salut català inclusiu amb les mesures d’accessibilitat necessàries per a les persones amb sordesa que es comuniquen oralment

Primeres accions per a un sistema de salut català inclusiu amb les mesures d’accessibilitat necessàries per a les persones amb sordesa que es comuniquen oralment

Seguim el treball col·laboratiu amb el departament de Salut per a un sistema català de salut accessible a les persones amb sordesa.

El passat 14 de març vam fer la segona reunió de continuïtat d’aquesta col·laboració on van assistir, per part de la Federació ACAPPS, Raimon Jané, president i pare de dos joves amb sordesa; Marta Capdevila, vicepresidenta, persona amb sordesa i mare d’un fill amb sordesa; Ana Rodríguez, en representació de la comissió de Famílies i mare també d’un fill amb sordesa,  i David Prujà, coordinador tècnic de l’entitat. Per part del departament de Salut hi van assistir els responsables de les àrees d’Inversions i Patrimoni, de Participació Social, d’enginyeria hospitalària, Gestió ciutadana, Gestió d’usuaris, Atenció Sanitària i participació, de projectes hospitalaris al CatSalut i de Ciutadania, Innovació i Usuari. Una reunió que vam subtitular en directe perquè fos accessible i pogués participar-hi la Marta Capdevila que, com a persona amb sordesa, va poder aportar la seva experiència personal com a usuària dels serveis de salut.

Des de la Federació ACAPPS en tornem a fer una valoració realment positiva: pel compromís ferm demostrat per Salut amb accions concretes que duren a terme responent a les necessitats del col·lectiu. Acords que han estat possibles per la pròpia transversalitat d’aquest model de treball que hem establert amb Salut que permetrà abordar realment les necessitats de les persones amb sordesa en l’àmbit sanitari.

En aquest sentit, la tasca reivindicativa, d’incidència i de sensibilització feta per la nostra entitat s’està ara concretant en el compromís de Salut d’aplicar i dotar de les mesures d’accessibilitat necessàries als centres sanitaris perquè les persones amb sordesa que es comuniquen oralment puguin ser ateses amb privacitat, autonomia i dignitat. Entre aquestes s’han compromès a:

  • Instal·lar bucles magnètics als taulells d’atenció dels 384 Centres d’Atenció Primària (CAPs) i Centres d’Urgències d’Atenció Primària (CUAPs).
  • Dotar d‘emissores FM als CAPs i CUAPs en les visites mèdiques d’un/a pacient amb sordesa
  • Formar al personal sanitari en l’atenció a les persones amb sordesa i en els bucles magnètics i emissores FM: què són, per què serveixen i com funcionen per assegurar -ne la seva funcionalitat.

Per posar en marxa aquest desplegament, es farà prèviament una prova pilot a vuit centres hospitalaris d’arreu de Catalunya.

Altres mesures que vam demanar per millorar l’atenció al/a la pacient amb sordesa i que també es comprometen a aplicar és la identificació, a la fitxa mèdica, del grau de sordesa així com del sistema de comunicació utilitzat, perquè l’atenció en tot moment pugui ser accessible i faciliti l’autonomia del/de la pacient. Per exemple, que s’enviï la programació o recordatoris de visita per missatge de text al telèfon mòbil. També, en el marc d’un canvi a Lameva salut que incorporarà videotrucades, vam matisar que aquestes hauran d’estar subtitulades. Finalment, i pel que fa a la subtitulació, vam recordar que és imprescindible que tots els materials audiovisuals que publiquen en les seves xarxes socials tinguin subtítols. Una mesura que en principi Salut ens va assegurar que van adoptar el 2018 però que, segons un informe elaborat pel nostre Observatori d’Accessibilitat, no sempre s’ha complert i que, ara, en faran la revisió.

Molts acords presos i una clara voluntat tant des de Salut com des de la Federació ACAPPS de treballar conjuntament per l’aplicació d’aquestes solucions accessibles que situaran el sistema de salut català com a referent en la inclusió de les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral i que, recordem, representen el 97,8% del col·lectiu.

En la següent reunió també posarem sobre la taula altres temes que preocupen a les persones amb sordesa i les seves famílies, com és el dret a unes pròtesis auditives, audiòfons i implants coclears, amb caràcter universal i, més específicament, sobre els circuits actuals per a la renovació dels implants coclears i els recanvis.

També us recordem que podeu consultar la tasca d’incidència feta per l’entitat per l’accessibilitat a la comunicació de les persones amb sordesa a l’Observatori del nostre web, on també ens podeu fer les aportacions que considereu oportunes.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *